Ev Sinema sistemi kurulumu nasıl yapılır, hoparlör seçimi, ekran, iyi bir izleme için yapılması gerekenler bu rehberde.
Ev Sinema sistemi bir tv alıp yanında 5 tane hoparlörü almaktan daha fazlasıdır. Eğer sizde bir sinema severseniz yazımıza göz 👁 👁 atın.
Ev sinema sisteminin üçüncü 🥉 elemanı ekranlardır. Projeksiyon, Led tv şuan güncel seçenekler. Bununla beraber projeksiyon tv, lcd ekran ve plazma ekranda eskiden kullanılmaktaydı. Dlp projeksiyonlar ve plazma ekranlar daha iyi siyah seviye için tercih ediliyordu
.
Kostratst:
Bir ekranın en önemli kısmı kontrast verimidir. Örneğin düşük bütçeli bir Led tv doğru kontrast değerlerinde çok kaliteli bir Led tv den daha iyi görüntü verir. Bu sebeple linkteki youtube videolarından
siyah seviyesini kontrast ayarları ile
beyaz seviyesini aydınlık (🔆 parlaklık) ile
oynayarak en doğru seviyeye getirmelisiniz.


Bütün bu ayarlarla üreticinin sinema gibi otomatik ayarlarına dönmeyin. Her tv sizin kalibrasyonunuza ihtiyaç duyar.
Ayrıca
Sony, Philips, LG, Samsung vb. Güncel markaların hemen hepsi “hdr” gibi renk canlılık ve dinamik kontrast gibi işlemleri artık yapabiliyor.
Ekran oranı:
Ev Sinema formatında ekran oranı aslında 21:9 dur. Ancak yaygın olarak 16:9 dur. Eskiden 4:3 idi. Projeksiyon kullanıcıları bunun için çok şanslı. Mutlaka perdenizi buna göre ayarlayın. Ayrıca projeksiyon cihazlarında 16:9 formatını 21:9 ayarlayan ek optik aparatlarda satılmaktadır.
Bilinen şuana kadar lcd TV’lerde Philips bir widescreen ekran üretti. Ancak pek tutulmadı.
Led TV’lerde widescreen için hala seçenek pek yok. Ancak gerek cep telefonlarında gerek oyuncu monitörlerinde yavaş yavaş yaygınlaşıyor.

Parazit azaltma ve hareket:
Eğer bir Led tv tercih etmiş iseniz, bu ayarları kapatırsanız daha iyi bir sinema deneyimi sunar. Bunlar dışındaki tüm ayarları kişisel zevkinize göre ayarlayabilirsiniz.
Çözünürlük:
Mümkün olan en yüksek çözünürlükte tv almaya özen gösterin. Şuan bu yazıyı yazdığımda 4k seçeneği en iyi seçenek gibi duruyor.
Ayrıca cihazınızın upscaling özelliğinin olmasına da dikkat edin. Upscaling görüntünün daha yüksek çözünürlüğe otomatik ayarlanması anlamına gelir. Örneğin fullhd bir yayın 4k upscaling yapılınca normal fullhd den daha iyi bir çözünürlüğe ulaşır.

Özellikle bu şekilde eski siyah beyaz ve renkli filmleri yeniden izlediğinizde tüplü tvden aklınızda kalan deneyiminiz sizi şaşırtacaktır. Ayrıntılar eski filmleri tekrar izlemenizi sağlayacaktır.
Projeksiyonlar:
İyi bir kontrast için projeksiyon ekran tercih edecekseniz yüksek bütçeniz varsa lcos projeksiyonları tercih edin. Daha sonra Dlp olabilir. Lcd ve Led projeksiyonlar sunum için biraz daha uygundur. Ancak lcd ve Led projeksiyonlar içinde de iyi olanları vardır.

Eğer sürekli tv izleniyorsa lamba ömrü sebebi ile Led projeksiyonlar avantajlıdır.
Dar salonlar için ultra yakın projeksiyonları tercih edebilirsiniz.
Projeksiyon perdesi:
Projeksiyon izlemesi tam karanlık ortamda veya loş ışıkta izlenir. Bu size uygun ise her türlü perde uygundur.
Biraz daha aydınlık bir ortam için yüksek lümenli projeksiyonları tercih etmeyin. Bu tip olanları ofis sunumları içindir. Ve kontra değerleri sinemaya uygun değillerdir.
Projeksiyon perdesi için gri, siyah gibi biraz daha bütçeli perdeler vardır. Bunlar ile biraz daha aydınlık ortam sağlanabilir.
Ters projeksiyon perdesi:
Bu perdeyi kullanabilmeniz için iki odanız olması gerekir. İlk oda karanlık ortamda bulunur ve ekran görüntüsü perdeye ters yansır. Diğer oda izleme odasıdır. İzleme odası istediğiniz kadar tıpkı bir Led tv gibi aydınlıkta izlenebilir.