Ev Sinema sistemi kurulumu nasıl yapılır, hoparlör seçimi, ekran, iyi bir izleme için yapılması gerekenler bu rehberde.
Ev Sinema sistemi bir tv alıp yanında 5 tane hoparlörü almaktan daha fazlasıdır. Eğer sizde bir sinema severseniz yazımıza göz 👁 👁 atın.
Ev Sinema sisteminin 🥈 ikinci önemli elemanı kolonlardır. Kısaca “hop” diyeceğiz.
Ahşap plastik:
Öncelikle alacağınız hopler plastik olmamasına dikkat edin. Ahşap vb. Malzemeler ile üretilmiş hopleri tercih edin. Ahşap kolonların ses akustiği her zaman daha iyidir.
Hop ebatı:
Yalnış bilinen bir nokta ⚫, büyük kolonların komuşuları rahatsız edeceğidir. Büyük kolonlar gerektiğinde tüm sokağı inletebilecek güce sahip 🙆 olabilir.

Ancak aynı zamanda düşük ses seviyelerinde komşuları daha az rahatsız eder. Büyük hop ile tv ses seviyenizin 5 birim olduğunu varsayın, komşularınıza hemen hemen hiç ses iletilmezken rahat bir duyum sağlarsınız. Küçük hop ile iyi bir duyum için sesi 15 birime kadar açarsınız. Dolayısı ile komşularınızı daha fazla rahatsız edersiniz.
Kaç hop olmalı:
Ev sinema sistemi kolon bağlantısı 5.1 gibi rakamla ifade edilir. Noktadan önceki rakam 🔉 hop sayısını nokta ⚫ dan sonraki rakam ise subwofer sayısını ifade eder.
Örneğin 4.0 ön sağ sol ve arka sağ sol olmak üzere dört hop bağlanmıştır.
Yine Örneğin 3.2 önde sağ sol orta üç hop bağlanmış, 2 tane de subwofer olduğu anlamına gelir.
Ev Sinema sisteminde ses, bir sürü kolonu koymak değildir. Ses sisteminde bazen sadece 3.0 ses bile iyi bir ses verebilir. Bunun için izleme odasının yapısını değerlendirmek gerekir.
Dar dikdörtgen tipi salon:
Eğer ki odanız dar arka tarafa hop koyulamıyorsa 3.1 gibi bir yerleşim yapabilirsiniz.
Uzun dikdörtgen tipi salon:
İzleme odanızda 5.1 şeklinde bir yerleşim yapabilirsiniz.
Kare tipi salon:
En şanslı salon tipidir. 6.1 veya 7.1 yerleşim yapabilirsiniz.
Tavanı geniş salon:
Eğer salonunuzun tavan yüksekliği çok dar değilse, 7.1 şeklinde 2 tane set hoplörü ön kule hoplerin bir metre civarı üstüne yerlerştirebilirsiniz, aynı şekilde 9.1 olarakta arka üst tarafa 2 tane set hoplörü ekleyebilirsiniz. Bu şekilde helikopter 🚁, kuş, uçak, yağmur gibi sesleri dolby codeclerle üstümüzden geliyormuş gibi elde edebilirsiniz.
Kule ön sağ sol hop:
Ev sinema sisteminde genellikle ön sağ sol hop olarak kule hop tercih ederiz.
Film izlerken sağımızdan solumuzdan arkamızdan gelen yatay seslerden çok dikey seslerde önemlidir.

Bunlar üstümüzden geçen helikopter yada ayağınızın altından gelen araba sesleri gibi. İşte bunları bir sahne gibi size kule hop verecektir.
Center:
Dolby atmos gibi tüm ses codecleri insan konuşmalarını ayırarak centerdan verir. Center ekranın hemen altına ve ortaya yerleştirilir.
Çoğu avr, normal streeo tv yayınında bile insan seslerini ayırarak Center hoplerden ayrı olarak verir.

Örneğin Altyazı lı bir filmde Center hop daha az açarak yada türkçe dublaj bir filmde daha çok açarak izleme deneyimi yaşayabilirsiniz.
Aynı şekilde vokal sesini daha çok duymak için müzik dinlerken Center sesini avr den açarsanız şarkıcıyı daha fazla duyabilirsiniz. Üstelik bunu streeo bir şarkıda bile yapabilirsiniz.
Set hop:
Kule, center dışındaki efektlerin alınması için kullanılan hop tipidir. Yanlara, arkalara veya tavana yakın yerleştirilir.

Kule ve centerdan biraz daha ufak ahşap şeklinde olurlar.
Subwofer:
Bass efekt sesleri için kullanılır. Sesi yön olarak belirtmezler. Dolayısı ile herhangi bir konuma yerleştirebilirsiniz.

Avr cihazlarında aktif ve pasif iki çıkış bulunur. Genellikle pasif subwofer çıkışı vardır. Subwofer hopler de aktif ve pasif tipleri bulunur. Genellikle aktiftir. Ya avr niz yada subwoferınızdan birinin aktif olması gerekir.
Hop avr uyumu:
Hopler 4,6,8 gibi ohm değerlerine göre üretilir. Araba Hopleri genelde 4 ohm ve ev tipi sinema ses Hopleri 8 ohm dur. Avr yi yormamak için genelde 8 ohm tercih edin.
Ayrıca avr cihazınızın hop çıkış başına ürettiği max watt değerleri vardır. Genellikle 100 watt olurlar. Hop seçiminizde 100 watt eşit veya bu değerin biraz altında watt da seçim yapmalısınız.
Avr ve amp cihazlarının ohm ve watt değerleri, frekans bilgileri ile ilgili satın aldığınız yerlerden yada uzman kişilerden uyum konusunda teknik bilgi almanızda fayda vardır.
Oda akustiği:
Ev Sinema sisteminde, cam, granit gibi parlak yüzeyler sesin yankılanmasına neden olurlar. Sesin yenkılanması istenmeyen bir durumdur. Pardeler, halılar, tırtıklı duvar kağıtları, strafor kaplamalar gibi ev kaplama malzemeleri sesi emer ve sesin yankılanmasını engeller.