Düzenden düzensizliğe
Uzay içinde bulunduğu herşey ile termodinamiğin 3. Yasasına bağlıdır. Buna göre temel kural evrende her şeyin belli bir düzenden düzensizliğe ilerleyişidir.
Örneğin dünya 🗺 ve güneş ☀ arasında ki mesafe milyon yıllar ile sürekli artmaktadır. Güneşin enerjiside sürekli azalmaktadır. Galaksiler arası mesafe de sürekli artmaktadır. Uzay 🛸 genişleyecek ve tüm ısı yayan her şey soğuyacaktır.
Bunu pratikte dünyamızdaki hayatla anlamak istersek, en basitinden eşyalarınızın eskimesi gibi düşünebiliriz. Son model spor bir araba alalım, bunu çölün ortasına 1000 yıllığına terk ettiğinizi hayal edin. Önce boyası aşınacak, yıllar sonra contaları gevşeyecek, yağmur suları içeri girdikçe motoru ve diğer aksamları paslanacak… Yani her şey eskir.
Düzeni korumak
Teknoloji olmadan insan oğlunun geliştiği en ileri toplum olarak mısır medeniyetini ortaya koyabiliriz. Bu medeniyetin geldiği son nokta ne oldu? Mezarlık! Neden?
Çünkü insan sistemini oluşturan düzen, yıllar geçtikçe düzensizliğe gider. Yani yaşlanırız. Yaşlanma sonrasında ölürüz. İşte İnsan en temelde yok olur.
Ancak insanın içindeki tüm bilinçaltının bütünü, aslında düzeni korumaya yöneliktir. Sosyalleşmek, sürüye ait olmak, yaşama sevinci, kanunlar, kurallar, devletler, savaşlar, aşk 😍 lar, evlilikler… Aklınıza gelebilecek tüm kavramlar hatta bu satırlarda ki dil bile, düzeni korumak içindir.
Kim Ay’a bir atom bombası atıp parçalamak isterki, ancak Ay da milyarlarca yıl sonra aslında parçalanarak yok olacak. Aya atom ⚛ bombası atmak hızlandırılmış bir düzensizliğe geçiş değilimdir. İşte intiharda hızlandırılmış bir düzensizliktir. Tüm dindarların ve psikologların intihara şiddetli refkexi de buradan gelir. Düzeni korumak.
Aynı şekilde, toplum düzeni derler öyle değil mi. Toplum düzenini niye sağlamak istiyoruz. Ev 🏡 imizi neden sürekli süpürüyoruz? Bulaşıklarımızı neden yıkıyoruz. İşte yazılı yazısız tüm kanunlarda bunun içindir. Düzeni korumak.
Alkolik ile sosyal içici arasındaki fark. Gri ile siyah arasında ki fark. Nudistler, alkolikler, kıskançlar toplumdan dışlanacak her türlü töre, gelenek, ayıplar… İşte ahlak da bunun içindir. Yani düzeni korumak.
Ahlak beraberinde estetiği, sanatı, siyaseti, bilimi… De getirir. Yani hayatta var olan tüm kavramlarımız özetle düzeni korumak içindir.
Ölüm korkusu ve yaşama sevinci
Çürük dişinize yemek artığı kaçtığında çene kılcal damarınızda oluşan ince basınçlı ağrıyı düşünün. İşte bu acı duygusu. İşte tasaffuv burada başlar. Acı ve duygu ile. Şarap ve sır acı ve diğer duygular. Büyük ülizyonun şapkadan çıkan tavşanıdır.
Gerçekte acı, beynimizin kendimizi korumak için oluşturduğu çok önemli bir reflexdir. Korkular, heyecanlar, tansiyonunu hep acil durum sistemimizin parçalarıdır.
Burada yaşama sevinci veya ölüm korkusu, daha psikolojik ve çok kişiye özgüdür. Birbirinden insan olarak farklı duyguların benzerlikleri bu tanımları oluşturur. Bu duygu durumlar, düzeni korumak için oluşmazlar. Yani insan ölüm korkusu veya yaşama sevinci nedeni ile düzeni korumaya çalışmaz. Aslında her zaman ⏱ amaç düzendir.
İnsan aklı
Kapitalizm ve sosyalizmin birleştiği bir nokta vardır. Bu minimalizmdir. Gelecekte bu noktadan türeyecek bir çizgi göreceğiz. Bu çizgi üçüncü 🥉 bir ekonomik sistem olacağını düşünüyorum. Minimalizmin gelecekte nasıl bir ekonomi sisteminin temeli olacağına bir başka yazıda ele alacağım.
Dünya canlılarına bakarsanız, çiçekler, ağaçlar, böcek 🐞 ler, hayvanlar vb. Yaşam alanlarının ve ihtiyaçlar kategorilerinin en minimal düzede seyrettiğini gözlemleriz. Bunu beslediğiniz evcil hayvan da bile görebilirsiniz.
Burada evrinin düzensizliğe gidişi ile insan dışındaki canlılarında aman aman bir sorunu yoktur. Bir kuş 🐦 yuvasını yaparken çalıları bir araya getirir, evet bu bir düzene atılan bir adımdır. Ama kuşlar arabalarla seyahat etmezler.
Ancak insan yeterlilik kavramında tüm dünya canlıları içinde en fazla sınıfta kalandır. İnsana hiç bir şey kafi gelmez. Tam olarak yetmez. Akıl ve devamında oluşturduğumuz tüm aletler eşyalar ve teknoloji ⚙ … de düzeni sağlamak için oluşur. Yani insan akıllı bir canlıdır tanımı, insanın ana sıfatı değildir. Çünkü akılda düzene gidişi sağlamak için oluşmuştur.
Tanım,
Kainatın düzenden düzensizliğe gidişini anladık. İnsanın bu gidişin tersine düzene gidişini de anladık. Kainatın tüm varlıkların ana kümesi olduğunu aklımızda tutalım.
Sanallaştırma dediğimizde ne anlıyoruz. Yaratmak, sanat eseri dediğimizde? Gerçekte var olmayanı var etmeye çalışmak mesela.
Gelelim sırların sırrına ermeye
İşte İnsan, varlığa karşı anti varlığı oluşturan canlıdır. İrrasyonel olandır. İnsan sanaldır. İnsan gerçek olmayandır. İnsan gölgedir. İnsan gerçeğin arkasındaki gerçektir.
İnsan evren 🌌 ülkesinin karşıtıdır.